TOMATO AM - TOMĀTU HOBIJS
TOMĀTU AUDZĒŠANAS PADOMI
Šajā sadaļā atradīsiet noderīgus padomus, lai arī jūsu siltumnīcās tomāti plauktu un zeltu.
TOMĀTU STĀDĪŠANA SILTUMNĪCĀ. PIEBAROŠANA
Pirms stādīšanas :
- Mazgājam siltumnīcu (arī no ārpuses, lai noskalotu putekļus un palielināt saules gaismas caurlaidību), izmantojam zaļās ziepes, skalojam (šļūtene, karčers);
- Apstrādājam augsni ar fitosporīnu (ja ir pieejams) 2 nedēļas pirms stādīšanas (sekot instrukcijai uz iepakojuma);
- Apstrādājam augsni ar boru (1 nedēļu pirms stādīšanas), deva : 10 grami borskābes uz 10 litriem ūdens. Borskābe šķist siltā ūdenī. Līdz ziedēšanai augs ņem visu no augsnes;
Stādīšana :
- Gatavojam salīdzinoši palielas bedres. Attālums starp bedru centriem apmēram 50 cm;
Bedrē ieberam :
- ½ spaiņa trūdzemes. Trūdzeme jebkura, bet labāk 2-3 gadus stāvējuši zirgu mēsli (tas var būt arī uz skaidu vai kūdras bāzes). Zirgu mēsli labāk irdina augsni;
- Dāsni aplejam bedri ar kompostu ar siltu (ne aukstu) ūdeni ar ziliem graudiņiem. Maisījumam jābūt aveņu piesātinātā krāsā (ne melna un ne maigi rozā);
- Pievienojam klāt 1 galda karoti ar kālija sulfātu;
- Pievienojam ½ glāzi zivju miltu;
- Pievienojam ½ glāzi superfosfāta;
- Visu samaisam.
- Tomāta stādu ievietojam bedrē apmēram 45 grādu lenķī (ja ir pāraudzis, ja ir normāls nepāraudzis stāds - tad līdz dīglapu vietai) virzienā no ziemeļiem uz dienvidiem (jo augs stiepjas/virzās saules virzienā).
- Pieberam, noblīvējam nedaudz, lai nebūtu gaisa spraugas.
Tas ir pilnīgi pietiekami augšanas sākumam. Atstājam mierā augu uz 10 – 14 dienām.
Pēc tam laistam vidēji 1 reizi nedēļa :
Ieteicamais maisījums – RAUGA BRĀGA (100 grami pārtikas rauga uz 3 litriem ūdens + ½ glāzi
cukura + glāze sijāto koka pelnu). Liekam saulē uz 3 dienām rūgšanai. Pēc tam šo maisījuma 1
litrs uz 10 litriem ūdens un laista jau pie saknēm.
Labi apliet ar kālija sulfātu (labi zied un augļa aizmešanās) – 1 galda karote kālija sulfāta uz
10 litriem ūdens, Laista vienam augam 1 – 1,5 litri.
Balzāms :
- Muca 200 litri (labāk plastmasa, jo metāla oksidējas);
- Pieberam to uz 1/3 daļu ar zāli (nātres ir ļoti labas);
- Pievienojam 1 spaini kūtsmēslu (ja vistas mēsli – tad ½ spaiņa);
- Pievienojam 2 kg pārtikas rauga;
- Pievienojam ½ spaiņa sijāto koka pelnu;
- 1 burku vecā ievārījuma (vai cukuru);
- Pārklājam visu ar plēvi uz 10 dienām.
- Smaka ļoti nepatīkama.
- Pēc tam šo balzāmu : 1 litra uz 10 litriem ūdens un pie saknes augam (1 – 1,5 litri), sezonā kādas 3 reizes.
Nepieciešams miksēt piebarošanu :
Piemēram : 1 reizi ar kālija sulfātu;
2 reizi ar balzāmu;
3 reizi ar kalcija nitrātu (1 galda karote uz 10 litriem ūdens)
Sezonā var pie saknēm piebērt pelnus.
Var laistot pievienot jodu (1 piliens uz 1 litru ūdens)
Fitosporīns biolīdzeklis (ja ir pieejams) lietojams saskaņā ar ražotāja instrukciju, iesaka to laistīt pie saknes.
Tomato AM.
TOMĀTU ATTĪSTĪBAS FĀZES
Sēklas dīgst apmēram nedēļas laikā pēc to iesēšanas pie temperatūras +25. Pirmā īstā lapa parādās apmēram divu nedēļu laikā pēc dīgšanas, pēc tam katra jaunā lapa - pēc 5 - 7 dienām.
Pirmais ķekars aizmetas apmēram pēc 35 - 40 dienām agrajām tomāta šķirnēm, 60 dienām - vidēji agrajām šķirnēm, 90 dienām - lielaugļu, vēlām šķirnēm. Katra ziedkopa zied 7 - 10 dienas (var būt arī nedaudz vairāk atkarībā no laika apstākļiem), augļu briešana pēc aizmešanas notiek 20 - 30 dienas atkarībā no šķirnes. Pēc tam nepieciešamas vēl 2 - 3 nedēļas līdz augļu pilnīgai gatavības stadijai.
Augļus nepilnas gatavības stadijā var noņemt no ķekara un nolikt gatavoties. Pie tam gaisma nespēlē nekādu lomu< bet temperatūrai gan ir nozīme. Auglis gatavības pilnbriedu parasti sasniedz pie +16...+18 grādiem.. Ja temperatūra ir zemāka par +12 grādiem< tad pārstāj veidoties pigmentviela "likopīns", kura krāso augļi sarkanā krāsā un sarkano šķirņu tomāti paliek dzelteni. Tas novērojams rudenī vēsaja laikā, kad uz auga palikušie augļi sarkano vietā paliek dzeltenģi.
Visgaršīgākie augļi ir tie, kuri pilnīgi nogatavojas uz auga. Pie tam augļa pilnīga gatavošanās uz auga pārejo augļu briešanai nekaitē. Kamēr ir pirmā ķekara briešana, pārējiem ķekakriem tiek mazāk barību vielu. Taču tiklīdz auglis sasniedzis savu standartizmēru< tā augšana apstājas, vairāk barības vielas ats nepaterē< jo pilnīgas gatavības stadijas sasniegšanai auglim nav nepieciešama bar'ba. Vēl jo vairāk, nogatavojies auglis izdala gāzi - etilēnu, kurš veicina pārējo zaļo augļu ātrāku nogatavošanos. Rudenī, glabājot zaļos tomātus kastēs, var pielikt klāt dažus gatavus (sarkanus) augļus, tad zaļie ātrāk nogatavosies.
TOMĀTA LAPAS KĀ IEKŠĒJAIS SPOGULIS
Kāpēc tomātam lapas skrullējas ...
Ja lapas sarullētas uz iekšpusi (laiviņā) iemesli var būt:
1) nepietiekošs mitrums augsnē vai arī augsne pārlieku samitrināta :
- augs slāpst - lai neaiziet bojā - tas caur lapu virsmu iztvaiko mazāk mitruma (tāpēc lapas sagriež uz iekšpusi samazinot iztvaikošanas virsmu). Tāpēc karstā laikā laistam biežāk salīdzinoši nelielās devās;
- ja augsnē ir pārāk daudz mitruma - lapu malas griežas uz augšu. Palīdzam iztvaikot lieko mitrumu no augsnes - rušinam ap augu augsni.
2) lapas var griezties no liela karstuma :
- lapas nevar apgūt barības vielas karstumā. Iestājas bads, lapas griežas un kalst. Lai tas nenotiktu iesaka smidzināt lapas ar šķīdumu (1 galda karote amonjaka uz 10 litriem ūdens), pēc dažām dienām smidzina ar zilo graudiņu sķīdumu (kālija permanganāts) rozā krāsā. Pēc šīm procedūrām lapas iztaisnojas.
3) lapas griežas uz iekšpusi :
- arī no nepareizas pazaru izlaušanas. Augs ieguva stressu no pazaru izlaušanas lielā daudzumā. Tos jālauž pakāpeniski sākot no apakšas, kad tie sasniedz 5 - 7 cm garumu.
4) ja ar laistīšanu, temperatūras režīmu un pazarēm ir viss kārtībā, lapas var griezties no nepareizās barošanas :
- ja pārbarots ar slāpekli : stumbrs ļoti resns, lapas var griezties gredzenos;
- visbiežāk augam trūkst fosfora un kālija;
- ja lapas griežas uz leju - tas var liecināt par vara (Cu), sēra (S) vai bora (B);
- ja ar malām uz augšu - nepietiek kalcijs (Ca). Palīdzēs pelni.
5) Vēl viens iemesls - ja pārstādot augu uz pastāvīgo augšanas vietu tika bojāta sakņu sistēma. Tas nav bīstami, jo pēc kāda laika sakņu sistēma atjaunosies un viss normalizēsies.
6) Visbīstamāk - ja augu apsēduši kaitekļi vai slimības :
- ja kaitekļu nedaudz un augļi ir aizmetušies, labāk izmantot tautas līdzekļus (uzlējums no kumelītēm; sīpolu mizas, tabakas);
- ja kaitēkļi daudz - lieto ķīmiju;
- ja bakteriālais vēzis - tas nav ārstējams. Augu novākt un sadedzināt.
7) Lapas griežas, jo tā ir šķirnes īpatnība (lasiet savas izvēlētās šķirnes aprakstu).
TEMPERATŪRAS REŽĪMS AUDZĒJOT STĀDUS
AUGSNES APSTRĀDE RUDENĪ
Augsnes virskārtu siltumnīcā pēc ražas novākšanas un citiem sagatavošanas darbiem pārlejam ar pašu gatavoto maisījumu no ūdeņraža peroksīda un galda etiķa. Siltumnīcā izvācam visus augu paliekas, striķus un citus priekšmetus.
Maisījuma sastāvdaļas un pagatavošana :
- galda etiķis (9%) - 2 litri;
- ūdeņraža peroksīds - 400 mililitri (nopērkams jebkurā aptiekā);
- 3 litru stikla burka.
* Galda etiķi (9%) 2 litrus pārlejam 3 litru stikla burkā. (Var pievienot 1/2 tējkarotes sērskābi vai akumulatora skābi, tas paātrina procesu);
* Pievienojam 400 mll ūdeņraža peroksīdu;
* burku veram ciet ar parasto plastmasas vāciņu;
* sajaucam šķidrumu un atstājam istabas temperatūrā (virs 10 grādiem pēc C) uz 1 nedēļu;
* visas darbības veicam svaigā gaisā vai vēdināmā telpā (lai neapdedzinātu elpceļus);
* obligāti atzīmējam burku ar zīmi, kas tas par šķīdumu (piemēram, etiķis + peroksīds);
Maisījumam piemīt ļoti stipras oksidēšanas īpašības, tāpēc tas nedrīkst nokļūt uz siltumnīcas metālisko virsmu. Ja siltumnīca ir koka, tad var apstrādāt arī koka konstrukcijas.
Lietošana :
* Augsni nedaudz ar grābekli uzrušināt;
* 200 mll šķīduma sajaukt ar 10 litriem ūdens;
* ar lejkannu (plastmasas) viegli aplaistīt augsnes virsmu (kā minimums 0,5 cm);
* uz 10 kv.m. platību pietiekami 2 -3 spaiņi;
* kad virsma aplaistīta - atkal ar grābekli viegli rušinam virsmu.
Vēlāk veidojas etiķa skābe un ūdens, kura ir nekaitīga, to mēs lietojam pārtikā.
Pavasarī augsnē (kad temperatūra augsnē sasniedz +15 grādi) nepieciešams pievienot trihodermīnu, siena nūjiņu vai citus.